Min mormors liv..

Jag skrev ett blogginlĂ€gg pĂ„ Mockidikks hemsida om min  mormors liv och igĂ„r nĂ€r jag pratade med henne kom jag att tĂ€nka pĂ„ det. Nedan finns det att lĂ€sa.

För ett tag sedan satt jag hemma hos min mormor och fikade vid hennes köksbord och hon berĂ€ttade för mig och mina 10-Ă„riga tjejer om sin uppvĂ€xt. Mormor Ă€r idag 92Ă„r gammal och Ă€r alltsĂ„ född 1924.

NÀr mormor berÀttar om sitt liv pÄ en bondgÄrd dÀr hon levde med sin mamma och pappa sitter vi alla helt tystna och tagna av hennes berÀttelser. Hennes pappa var en hÄrd man och man kan se tÄrar trÀnga fram ur ögonvrÄn nÀr hon berÀttar om hur mycket stryk hon fick nÀr hon rÄkat glömma den fina dockan ute som hon fÄtt av slÀktingar i Amerika. Hon hade efter mycket tjat fÄtt leka med den fina dockan som annars förvarades i finskÄpet dÄ den var alldeles för dyr för att lekas med. Nu hade hon alltsÄ glömt den ute efter en lekstund med grannen MÀrta och pÄ natten hade det regnat och dockan var förstörd. Den smÀrtan som hennes ansikte uppvisar för att ha fÄtt sÄ mycket stryk nÀr det redan var straff nog att ha förlorat det finaste hon nÄgonsin fÄtt. Flera gÄnger upprepar hon att, pappa gjorde sÄ gott han kunde men han var inte snÀll, han var inte snÀll.

Mormor drabbades av barnpolio nĂ€r hon var liten. Hon upplevde en sjukdomstid lĂ„ngt innan Ronald Mc Donald hus, dĂ€r barnen fick ligga ensamma flera veckor pĂ„ sjukhus för förĂ€ldrarna behövde jobba. NĂ€r hon tillfrisknat lite och hon ”bara” haltade rejĂ€lt var promenaden till skolan pĂ„ 2km nĂ„got som fick uthĂ€rdas Ă„ret runt oavsett vĂ€derlek i det enda par skor man fĂ„tt.

NÀr man hör mormor berÀtta om sin uppvÀxt Àr det svÄrt att ta in hur mycket som har hÀnt de senaste 92Ären. Ingen telefon i varje hus, inga bilar, ingen masskonsumtion, inga pokemons att jaga, inga ipads eller mysica.ly som underhÄllning för barnen. Mormor Àr ingen person som sÀger att det var bÀttre förr, hon sÀger uttryckligen att det inte var en rolig barndom. Men frÄgan Àr om det som kunde format hennes upplevelse av sin barndom till det positiva hade varit om hennes förÀldrar hade haft mer tid för mer kÀrlek?! Om de hade haft möjligheten att finnas dÀr nÀr hon var sjuk, om de tröstat nÀr dockan var förstörd?!

I dagens samhÀlle i Sverige finns det inga barn som har det sÄ dÄligt stÀllt som min mormor hade det nÀr hon var liten. Visst det finns de som inte har rÄd med julklappar och som har det vÀldigt jobbigt hemma, men generellt behöver inte barn gÄ 4km varje dag i snöovÀder i sommarsandaler sÄ att de fÄr frostskador i fötterna. Snarare Àr det sÄ att de allra flesta barn har mer Àn de behöver av bÄde klÀder, skor, mat och leksaker. Det enda som Àr orovÀckande likt mormors tid Àr förÀldrarnas tid för sina barn.

Vi lever i digitaliseringens vÀrld dÀr vi behöver anstrÀnga oss allt mindre för att fÄ allt vi behöver, men ÀndÄ Àr vi mer stressade, psykiskt sjuka och har mindre tid Àn nÄgonsin. Digitaliseringen ger oss oÀndliga möjligheter om vi vÀljer att anvÀnda det rÀtt men baksidan Àr hur vi hanterar den numera obegrÀnsade jÀmförelsen och jakten pÄ det gröna grÀset som vi stÀndigt exponeras för. Om vi vÀljer att jobba mer Àn för familjens överlevnad för att kunna köpa en lite snyggare bil att visa upp, gör vi dÄ det bÀsta för barnen? Om vi trots lÄngt mycket mer fritid Àn min mormors förÀldrar som fick jobba dygnet runt pÄ gÄrden för att fÄ mat pÄ bordet, anvÀnder vi den tid vi fÄr över till vÄra barn eller till att surfa pÄ sociala medier?

Jag Ă€r inte bĂ€ttre Ă€n nĂ„gon annan och flertalet gĂ„nger har mina barn fĂ„tt ropa fler Ă€n en gĂ„ng för att fĂ„ kontakt med mig för att jag försvunnit till en annan vĂ€rld. Men nĂ€r jag satt dĂ€r hos mormor frĂ„gade jag mig, kommer vĂ„ra barn uppleva oss som mer nĂ€rvarande och kĂ€rleksfulla Ă€n mormor gjorde?

Publicerat av

Jag heter Anna Nord, Jag Ă€r en 35Ă„rig 4-barnsmamma med lĂ€tt störd humor och en faiblesse för ”tĂ€nk om filosofier". Hoppas du gillar bloggen! Glöm inte prenumerera sĂ„ du inte missat nĂ„gra crazy! Vill du kontakta mig maila mig pĂ„ anna@mockidikk.se

Kommentera