Skilsmässa, delad vårdnad och bonusfamilj. 

Igår hade vi 10års kalas för tvillingtjejerna. Vi brukar ha ett gemensamt kalas för hela stora familjen. Med detta sagt så är vi några stycken. Det är pappans mormor, bonuspappans mormor, bonusmammans syskon m familj och föräldrars syskon och ungar högt och lågt. Ett år bjöd vi även med några kompisar men det blev så mycket folk så tjejerna kunde inte hantera alla presenter och att det var människor inknödda och tårtätandes i städskrubben, så nuförtiden håller vi det ”litet”.

Jag tycker det är superhärligt trots lite kaos att vi träffas allihop på deras födelsedag. Mest för att tjejerna ska få ha ett kalas med alla sina nära och kära, men också för jag tycker att det är härligt att vi ändå ses ibland, hela tjejernas familj.

Det var jättejobbigt när vi gick isär, både för oss föräldrar men såklart även för barnen och deras närmsta släktingar. Fördelen var väl att tjejerna bara var 2år så de kommer inte ihåg att vi varit en ”riktig familj” som bott tillsammans. Det var till och med så att jag märkte en annan harmoni hos dem när vi gått isär. När vi flyttade in i nya lägenheten så sov de tryggt i sina sängar hela nätterna och det var mycket mindre gnäll. Det säger ju inte att en separation var något positivt, bara hur mycket de påverkats av alla de bråk och tårar som fanns i det förra hemmet.

Precis efter separationen när vi träffades på avslutningar och liknande så märkte man direkt att de kände av spänningen mellan oss föräldrar och började gnälla extra mycket igen för att få uppmärksamhet. Jag tror inte det finns någon lätt ”skilsmässa” och det är definitivt en av de jobbigaste grejerna jag gått igenom men det är också en av saker jag är mest stolt över. Vi har aldrig bråkat om något som rör tjejerna, vi har alltid hjälpt varann och varit flexibla i deras schema och vi har aldrig talat illa om varann inför tjejerna. Den sista delen har varit den absolut viktigaste punkten. Även om vi valde att gå isär så tycker jag att pappan är en fantastisk pappa och en bra person. Bara för att han inte var den bästa för mig innebär ju inte det att han är en dålig människa.

Vägen till den relation vi har idag har absolut inte varit spikrak men jag är så sjukt tacksam för att att vi hittat de partners vi gjort för vi hade aldrig kunnat ha den relation vi har utan dem. De har tagit till sig våra barn som de vore deras utan att ta över eller inkräkta för mycket på orginalrollerna, vilket är en fruktansvärt tuff uppgift.

Jag kan med handen på hjärtat säga att dela mammarollen är en av de svåraste sakerna man kan göra och då underlättar det att det är någon som har förståelse för att det alltid måste finnas en kontakt mellan oss föräldrar, att vi måste göra vissa saker ihop (som tex sjukhusbesök, utvecklingssamtal) och att de inte ser grönt av svartsjuka pga det här. Dessutom är det en fördel om de inte har en önskan att de ska bli en egen liten familj där den gamla mamman inte ska ha en roll hos barnen längre ( japp, det är inte bara i Askungen det finns en elak styvmoder, detta kan hända)

Helt ärligt kan jag betala många terapitimmar för att få behålla min relation med vår bonusmamma som låter mig få vara huvud/hönsmamma samtidigt som hon är världens bästa med tjejerna. Min man har den magiska förmågan att ha lyckats bli bra polare med både pappa och nya frun och de kompletterar varann bra i pappasidorna (min man är lekfarbrorn personifierad) och det finns nog ingen som känner oss som skulle argumentera emot att han och hans familj tagit in tjejerna till 200% i sitt hjärta.

Att få en relation att funka mellan två parter är ingen dans på rosor så då kan man ju lista ut med häcken hur lätt det är att vara 4st. Så vi jobbar på och ber till högre makter (om inte detta funkar, till den bästa hjärnskrynklaren vi kan hitta) för att fortsätta kunna ha så här härligt kaosiga födelsedagskalas varje år.

High five för (kanske, eventuellt) bästa bonusfamiljen i stan!

Publicerat av

Jag heter Anna Nord, Jag är en 35årig 4-barnsmamma med lätt störd humor och en faiblesse för ”tänk om filosofier". Hoppas du gillar bloggen! Glöm inte prenumerera så du inte missat några crazy! Vill du kontakta mig maila mig på anna@mockidikk.se

3 reaktioner till “Skilsmässa, delad vårdnad och bonusfamilj. 

Kommentera