En ha-galen idiot! 

Idag vaknade jag med en lite Ă€ngslig kĂ€nsla i kroppen. En rastlöshet av att nĂ„got inte Ă€r tillfredstĂ€llt. Direkt börjar jag fundera pĂ„ om det Ă€r nĂ„got jag behöver. 

Hmm, jag kanske mĂ„ste Ă„ka och shoppa nĂ„got idag? Har vi tillrĂ€ckligt med djur pĂ„ gĂ„rden? MĂ„ste jag kanske boka in nĂ„gon utflykt pĂ„ semestern Ă€ven om vi bestĂ€mt att ta det som det kommer? 

Det störda Ă€r att jag kĂ€nner mig rastlös och orolig i kroppen bara för att mitt schema idag inte Ă€r överknökat. Idag har jag nĂ€mligen bara en vanlig arbetsdag (toppad med sjukling hemma). Jag kan bli galen pĂ„ mig sjĂ€lv för att min hjĂ€rna gĂ„r in i stressmode efter en hektisk period och att den dĂ„ direkt blir lite missnöjd. 

Vi hade en diskussion för nĂ„gon helg sedan om jobb-stress med nĂ„gra kompisar. Vissa hĂ€vdade att dagens stress av otömda inboxar och hopande deadlines Ă€r mycket vĂ€rre Ă€n den man hade förr i tiden. 

Förr i tiden sĂ„ jobbade man tex. dygnet runt pĂ„ sin gĂ„rd. Blev skörden skit sĂ„ kunde man inte försörja sin familj hela Ă„ret. Fick man inte in höet innan regnet kom sĂ„ fick korna dĂ„ligt hö hela Ă„ret och dĂ„ blir det dĂ„ligt med mjölk till familjen. Enkelt förklarat sĂ„ kĂ€nns det ju som att dessa faktorer skulle kunna vara rimliga stressfaktorer eftersom de pĂ„ riktigt hotade deras grundlĂ€ggande behov av föda. 

Idag skulle jag snarare hĂ€vda att vĂ„rt största stresspĂ„slag Ă€r för att vi har ett sĂ„ otroligt högt tillfredstĂ€llelse- och bekrĂ€ftelsebehov. 

  • Vi vill göra karriĂ€r samtidigt som vi har barn men vi vill inte lĂ„ta vĂ„ra barn vara de som blir lĂ€mnade först och hĂ€mtade sist pĂ„ dagis. 
  • Vi vill ha en tight beach-kropp att visa upp och eftersom vi sitter still hela dagarna fĂ„r vi dĂ„ klĂ€mma in 1,5h pĂ„ gymmet varje dag (plus en halvtimme att ta sig dit och tillbaks och för att fĂ„ ner den hĂ€r tiden tar vi gĂ€rna bilen, vilket kĂ€nns helt rimligt). 
  • Vi har ett behov av att lĂ€gga upp minst en ”sippande vin i solen post” varje vecka sĂ„ dĂ„ klĂ€mmer vi in en after work pĂ„ 4h. 
  • Vi mĂ„ste ha en ny klĂ€nning till aw’n och dĂ€rför klĂ€mmer vi in 2h surf-shoppande el spring i affĂ€rer. 
  • Barnen mĂ„ste gĂ„ pĂ„ x antal aktiviteter för det har nĂ„gon forskningsstudie sagt Ă€r bra för deras intellektuella utveckling sĂ„ dĂ„ stressar vi frĂ„n jobbet extra tidigt för att hinna skjutsa till baletten och gitarrlektionerna. 
  • Vi vill hĂ„lla oss uppdaterade vad som hĂ€nder runt omkring oss och dĂ€rför lĂ€gger vi 1h per dag pĂ„ sociala medier (detta Ă€r snittsiffran i Sverige) 
  • Vi vill ha ett hĂ€ndelserikt liv sĂ„ vi letar aktiviteter, vyer och instagramvĂ€nliga event som vi kan klĂ€mma in i vĂ„r vardag och feed.
  • Dessutom vill vi ju som första punkten nĂ€mnde gĂ€rna göra karriĂ€r sĂ„ dĂ„ lĂ€gger vi upp ribban pĂ„ socialt mingel pĂ„ jobbet samt pressen att slutföra alla uppdrag innan deadline och gĂ€rna med MVG+. 

Klart vi Ă€r mer stressade idag. Vi har ju mĂ„nga mer verkliga problem i vĂ„ra liv?! 

Jag blir galen pĂ„ att jag vid minsta otillfredsstĂ€llelse blir klassiskt ha-galen som de flesta mĂ€nniskor i I-lĂ€nder Ă€r. Man vill ha och ha; roligare jobb, fler resor, nya skor, dyrare jeans, en hĂ€st till, en 4-hjuling.. 

Och sen dĂ„?! Visst fĂ„r man en kick nĂ€r man skaffar sig prylen, men den varar knappast ens en vecka idag för vi skaffar mer och mer lĂ€ttvindigt det vi vill ha. Man fĂ„r en liten mini-kick varje gĂ„ng man fĂ„r en kommentar om sitt inköp men sen dalar det igen och man börjar trĂ„na efter nĂ€sta grej. 

Man vill ha mer och mer men vi trycker in mer och mer i vĂ„ra scheman sĂ„ det finns egentligen ingen tid över för alla aktiviteter eller prylar vi köper. 

Jag kan Ă€lska nĂ€r man kommer lite ( ja, jag förstĂ„r att detta knappast Ă€r riktiga urtids-situationer) nĂ€rmare sitt urmĂ€nnisko-jag. Som nĂ€r man stĂ„tt i storm i dammig paddock el hel dag, ridit, svettats och sedan fĂ„r gĂ„ in och ta en dusch. Eller nĂ€r man suttit fast i bilkö nĂ€r man var superkissnödig innan man ens startade resan och till slut fĂ„r gĂ„ pĂ„ toaletten. Den tillfredsstĂ€llelsen av att bli ren eller tömma blĂ„san Ă€r sĂ„ otroligt mycket starkare Ă€n vad nĂ„got inköp kan ge. 

Det kassa Ă€r att man inte fĂ„r nĂ„gra likes varken för att man blivit ren eller för man kissat duktigt. Dagens onda spiral. FML! 

Publicerat av

Jag heter Anna Nord, Jag Ă€r en 35Ă„rig 4-barnsmamma med lĂ€tt störd humor och en faiblesse för ”tĂ€nk om filosofier". Hoppas du gillar bloggen! Glöm inte prenumerera sĂ„ du inte missat nĂ„gra crazy! Vill du kontakta mig maila mig pĂ„ anna@mockidikk.se

2 reaktioner till “En ha-galen idiot! 

Kommentera