Mannen, myten och stÀda hela huset

I morse gick jag upp tidigt för att köra ett trĂ€ningspass med en av hĂ€starna och nĂ€r jag Ă€r klar och stĂ„r pĂ„ gĂ„rdsplanen sĂ„ kommer mannen ut för att hĂ€mta en sak. Jag kollar hur dagens planer ser ut dĂ„ en gammal kollega till honom eventuellt skulle komma förbi. Det skulle han och jag kollade dĂ„ av status av hemmets utseende inför stundande gĂ€ster (ja, jag tycker det Ă€r trevligt om det inte ser ut som ett vĂ€rldskrig nĂ€r folk man kĂ€nner sĂ„dĂ€r lagom kommer pĂ„ besök) 

Han sĂ€ger dĂ„; ”Jag gick upp tidigt och har stĂ€dat hela huset. Jag har till och med torkat av tv-kabeln innanför listen”

Vad grym du Ă€r sĂ€ger jag (och tĂ€nker, gud va skönt) och gĂ„r in i huset för att kĂ€ka frukost. 

NĂ€r jag kommer in stĂ„r ena barnets frukostgrejer pĂ„ bordet (inklusive yoghurtkladd), gĂ„rdagens disk stĂ„r pĂ„ bĂ€nken, diskmaskinen Ă€r ren och otömd, glas och godispapper ligger pĂ„ vardagsrumsbordet, kuddar och filtar i en enda hög i soffan, kladdig toalett efter smĂ„ barn, sovrum med obĂ€ddad sĂ€ng och ihopslĂ€ngd matta (för att undvika valpkissande pĂ„ natten). 

Det jag vill belysa i det hĂ€r inlĂ€gget Ă€r definitionen ”stĂ€dat hela huset” och om jag eller mannen har en mer eller mindre sanningsnĂ€ra anvĂ€ndning av denna fras. Det handlar alltsĂ„ inte om huruvida min man Ă€r dĂ„lig eller inte, för grejen Ă€r att han var pĂ„ vĂ€g ut för att greja med nĂ„gra stuprĂ€nnor som behövde rensas vilket jag aldrig kommit pĂ„ tanken att göra. 

Men i min vĂ€rld Ă€r det helt crazy att gĂ„ rĂ€tt pĂ„ dammsugningningen utan att göra nĂ„gon typ av förarbete och dessutom klassificera det som en storstĂ€dning. Ett annat klassiskt drag hos min man Ă€r att gĂ„ rĂ€tt in pĂ„ detaljer som damm pĂ„ den lille tv-sladden. Klart man inte ska fokusera pĂ„ att fĂ„ bort frukostdisk och bajsrĂ€nder i toaletten. Tv-sladden Ă€r ju det folk gĂ„r rakt in och tittar pĂ„. Eehhh, Say what?? 

NĂ€r jag sen tog upp detta med honom sĂ„ sĂ€ger han; ”jag stĂ€dade sĂ„ gott jag kunde” 

Okej. 

KĂ€nner mig inte helt nöjd med det svaret och Ă€r ytterst tveksam om den kommentaren skulle hĂ„lla om jag framöver Ă„terkommande hĂ€ller tĂ€ndvĂ€tska i hans nya grill ( min man har ett speciellt förhĂ„llande till sin grill, lĂ€s inlĂ€gget Mannen, myten och grillen hĂ€r ) och sedan sĂ€ger ”jag gjorde sĂ„ gott jag kunde”. 

SĂ„ har jag en skev bild av stĂ€da hela huset-definitionen?, har mannen? finns det en definition för mĂ€n och en annan för kvinnor? Alla teorier Ă€r vĂ€lkomna! 

Publicerat av

Jag heter Anna Nord, Jag Ă€r en 35Ă„rig 4-barnsmamma med lĂ€tt störd humor och en faiblesse för ”tĂ€nk om filosofier". Hoppas du gillar bloggen! Glöm inte prenumerera sĂ„ du inte missat nĂ„gra crazy! Vill du kontakta mig maila mig pĂ„ anna@mockidikk.se

6 reaktioner till “Mannen, myten och stĂ€da hela huset

  1. IngenkĂ€nningsfaktorn Ă€r STOR😂 Men min man tycker att det Ă€r mycket viktigt att stĂ€da KÄLLAREN nĂ€r vi behöver stĂ€da noga hĂ€r hemma. VEM mer Ă€n VI behöver se hur kĂ€llaren ser ut?? Kan ju vara trevligt att dĂ€r vi verkligen Ă€r blir rent, sen Ă€r det ju trevligt om kĂ€llaren blir ren den ocksĂ„… men prioriteringen🙄

    1. AlltsĂ„ exakt sĂ„dan Ă€r Jesper ocksĂ„. Nuförtiden har jag lĂ€rt mig att rĂ€kna upp vilken ordning saker ska göras och vilka saker som Ă€r off limit nĂ€r det Ă€r gemensam stĂ€ddag, han hittar dock nya hela tiden sĂ„ listan blir lĂ€ngre o lĂ€ngre o ibland glömmer man nĂ„gon punkt o sĂ„ stĂ„r man dĂ€r med en analt organiserad lekkorg med totalt kaos runtomkring. 😂😬

  2. SĂ„ roligt att lĂ€sa, kĂ€nner absolut igen oss i din beskrivning 😅
    Jag tror pĂ„ teorin att man helt enkelt har olika definitioner (Ă€ven om de kanske inte Ă€r könsbundna), inte sĂ„ mycket att göra Ă„t saken – var part fĂ„r vĂ€l stĂ€da det man ”ser” och Ă€r bra pĂ„ helt enkelt 😉

  3. GĂ€ller att vara övertydlig i det man vill ha hjĂ€lp med. Satte en lapp pĂ„ diskmaskinen att ”töm mig gĂ€rna, tack” och tog vĂ€l förgivet att han dĂ€rmed Ă€ven skulle förstĂ„ att disken som stod i diskhon skulle hoppa in i diskmaskinen efter att den tömts. Men dĂ„ jag ju inte satt en lapp pĂ„ den smutsiga disken om vad som skulle göras sĂ„ stod den kvar och vĂ€ntade pĂ„ mig i diskhon nĂ€r jag kom hem frĂ„n jobbet. Nu har jag lĂ€rt mig – det gĂ€ller att ha mĂ„nga och fĂ€rgglada postit-lappar hemma att dekorera det man vill ha hjĂ€lp med… 🙂

  4. GĂ€ller att vara övertydlig i det man vill ha hjĂ€lp med. Satte en lapp pĂ„ diskmaskinen att ”töm mig gĂ€rna, tack” och tog vĂ€l förgivet att han dĂ€rmed Ă€ven skulle förstĂ„ att disken som stod i diskhon skulle hoppa in i diskmaskinen efter att den tömts. Men dĂ„ jag ju inte satt en lapp pĂ„ den smutsiga disken om vad som skulle göras sĂ„ stod den kvar och vĂ€ntade pĂ„ mig i diskhon nĂ€r jag kom hem frĂ„n jobbet. Nu har jag lĂ€rt mig – det gĂ€ller att ha mĂ„nga och fĂ€rgglada postit-lappar hemma att dekorera det man vill ha hjĂ€lp med… 🙂

Kommentera