Barndomsminnen 

Det finns vissa saker som jag blir lite extra glad av. Egentligen sĂ„ vet jag inte varför mer Ă€n att jag har starka positiva minnen frĂ„n de hĂ€r stĂ€llena nĂ€r jag var barn. 

Det Ă€r Ă€ndĂ„ bĂ„de lĂ€skigt och galet att ett minne kan göra att en kĂ€nsla etsar sig fast sĂ„ mycket att det egentligen inte spelar nĂ„gon större roll hur man upplever platsen eller saken om och om igen idag, för den gamla kĂ€nslan sitter Ă€ndĂ„ kvar. 

GekĂ„s (i Ullared) Ă€r en sĂ„dan plats. Jag blir lite extra lycklig i sjĂ€len nĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ att vi ska Ă„ka dit men nĂ€r jag vĂ€l Ă€r dĂ€r njuter jag inte ett dugg och jag kan inte komma ihĂ„g en enda grej jag köpt dĂ€r som gjort mig lyckligare. För mig sĂ„ Ă€r gekĂ„s en utflykt med mamma och mormor. Ofta Ă„kte vi tidigt pĂ„ morgonen nĂ€r det var sĂ„dĂ€r krispigt ute och mamma hade packat med frukostmackor och kaffe som vi stannade och Ă„t vid rastplatsen vid trollets rumpa en bit innan gekĂ„s. Det var en av mina favoritutflykter. 

Ett annat av mina happy places Ă€r Gotland. AlltsĂ„ jag ÄLSKAR Gotland. 

NĂ€r jag var ca 5Ă„r sĂ„ flög vi till Gotland med min familj. Vi flög. NĂ„got jag aldrig gjort innan. Det var sĂ„ otroligt hĂ€ftigt och vi fick tugga hur mycket tuggummi som helst. NĂ€r vi vĂ€l var dĂ€r sĂ„ cyklade vi runt, var i villa villerkulla, lumelunda grottorna och strosade runt lĂ€ngs med de smĂ„ gatorna. Jag bara Ă€lskade det och Gotland Ă€r Ă€n idag trots Ă„tskilliga resor runt om i vĂ€rlden mitt absoluta favoritresmĂ„l. 

Och sen har vi julen. Den bĂ€sta tiden pĂ„ Ă„ret och Ă€ven den tid dĂ„ jag om och om igen blir besviken för att jag inte lyckas skapa den kĂ€nslan jag hade nĂ€r jag var liten. 

Det var smĂ„ grejer som gjorde julen sĂ„ speciell hemma hos oss och helt Ă€rligt Ă€r mamma den största bidragande faktorn till de flesta av dessa julminnen. 

Mamma var otroligt Fixig och pysslig (precis som min bror) hon bakade supersöta pepparkakshus som vi dekorerade. Vi hade kompisar hemma och stöpte ljus ihop. Vi bakade struvor, löv och pepparkakor. Kakor vi endast Ă„t runt jul. Mamma var ofta med och höll i luciafiranden i AranĂ€sgĂ„rden och alla vi kompisar lekte, sjöng och stojade under varje trĂ€ning och vid sjĂ€lva upptrĂ€dandet. 

Vi gick pĂ„ smĂ„ julmarknader, vi julstĂ€dade och julpyntade och vi Ă„kte till kvantum och storhandlade inför julhelgen och varje Ă„r dagen innan julafton sĂ„ Ă„kte vi in och fikade pĂ„ cafe snĂ€ckan men mamma och mormor och mamma köpte de sista julklapparna. Det som var speciellt att allt hade sina egna dagar och det vi handlade och gjorde var saker vi inte gjorde annars. Till jul köpte mamma tomteskum och en lĂ„da clementiner, det gjorde vi aldrig annars. PĂ„ julafton Ă„t vi samma middag och tomtarna satt pĂ„ samma plats. Efter maten spelade vi alltid Alfapet och efter Kalle kom tomten. 

Jag Ă€lskade traditionerna. Och varje Ă„r försöker jag skapa hĂ€rliga julminnen för mina barn för jag vill ge dem samma hĂ€rliga minnen som jag fick. 

Man kan ju undra vilka kĂ€rnminnen mina barn kommer fĂ„ men förmodligen de vi jobbar minst för att skapa. 

Publicerat av

Jag heter Anna Nord, Jag Ă€r en 35Ă„rig 4-barnsmamma med lĂ€tt störd humor och en faiblesse för ”tĂ€nk om filosofier". Hoppas du gillar bloggen! Glöm inte prenumerera sĂ„ du inte missat nĂ„gra crazy! Vill du kontakta mig maila mig pĂ„ anna@mockidikk.se

Kommentera