Första gången.. 

Är en korsning av magont, nervositet , längtan, lycka och pirr i magen.
Några av de största ögonblicken för mig var när man växte upp och började utvecklas och komma in i puberteten. 

När jag upptäckte att brösten började växa, när jag upptäckte det första hårstråt på fiffi och när jag fick mens. 

Under den här perioden så var vilken kille man var kär i och hur långt man utvecklats det som upptog i princip alla diskussioner mellan mig och min bästa kompisar. 

Man tittade beundransvärt på de tjejerna som började få bröst i omklädningsrummet, både med oro att man inte ville vara sist men också med en lättnad att man inte var först. Man ville känna sig vuxen och använda lotion och deodorant men ville även vara liten och krypa ner hos mamma och pappa när man drömde något läskigt. 

Man ville inte att killarna skulle se en när de tjuvkikade i duschen efter gympan men man ville heller inte vara en av de som de inte brydde sig om att kolla in för man inte fått några bröst än. 

Jag vet att jag tyckte att toppar och bh var bland det mest exotiska man kunde ha på sig. Då var det nämligen så att man började använda topp i mellanstadiet just när man började utvecklas (inte som idag när många har det från 5-6års ålder). Jag minns att jag fått tjatat mig till en rosa i 2an eller 3an (som jag fått för att klä ut/upp mig ibland) som jag använde i början av 4an för jag inte vågade be mamma köpa nya nu när jag faktiskt behövde dem. Problemet löste sig själv när mamma en dag köpt några toppar som låg på min säng när jag kom hem. 

Jag var nära min mamma men vi pratade inte så mycket om kroppens utveckling utan den största hungern för information släckte jag och mina kompisar genom att läsa KP’s ”kropp och knopp”. Världens bästa tidning/sida som vilken vi satt i klungor och hade fnissande högläsning ur. 

När jag fick mens första gången så berättade jag för bästisen långt innan jag vågade berätta för mamma, eller rättare sagt så frågade hon mig om jag fått det, jag svarade ja och den lättnaden att inte längre behöva sno binder ur toalettlådan var fantastisk. 

Jag minns så otroligt tydligt det ögonblick när mamma ett gäng år senare trevande försökte ta sig in på ämnet preventivmedel medans hon och jag stod och vek tvätt. Vi pratade om katten och hur många ungar hon får hela tiden och mamma kände att nu räckte det, och skulle köpa p-piller till henne. Från ingenstans så kom ett ”vet du att det finns p-piller även för människor?” och jag nickade och vi fortsatte vika tvätt. 

Det var vår stora sexdiskussion. Mamma visste att det var på gång/hände precis som med mensen och topparna men vi pratade inte direkt om det. 

Ett av mina allra finaste, största ögonblick ihop med min mamma var när vi åkte och köpte min första bh. Det var bara hon och jag. Vi gick till kappahl och jag valde en vit med blomspets och det ögonblicket när jag stod där i omklädningsrummet i min alldeles egna bh bredvid mamma är ett av mina mest stolta och största ögonblick i livet. När jag tänker på det så blir jag än idag alldeles varm och lycklig i kroppen. Vilken grej! Jag var stor. 

Jag vet inte varför jag tyckte att det var så pinsamt att berätta för mamma (ledsen pappa men just de här sakerna fanns inte på världskartan att berätta för dig) men vi hade inte pratat så mycket om det här hemma. Eller rättare sagt inget alls tror jag och det här var nog inget ovanligt. Jag menar min mamma hade garanterat inte pratat om de här sakerna med sin mamma. 
 Förra helgen låg jag och hade högläsning ur en artikel på Google om vad som händer under puberteten med mina stora tjejer.Vi pratade, de frågade och sedan somnade vi som små grisar ihop. En korsning av att vara på väg att bli stora men ändå få vara små och sova med mamma. 

De är på väg in i ett nytt spännande kapitel i sitt liv och jag in i ett nytt läskigt kapitel som mamma. 

Publicerat av

Jag heter Anna Nord, Jag är en 35årig 4-barnsmamma med lätt störd humor och en faiblesse för ”tänk om filosofier". Hoppas du gillar bloggen! Glöm inte prenumerera så du inte missat några crazy! Vill du kontakta mig maila mig på anna@mockidikk.se

En reaktion till “Första gången.. 

Kommentera