Mannen, myten och jakten

Idag börjar Ă€lgjakten i vĂ„ra skogar och en hel drös mĂ€n i olika Ă„ldrar ger sig ut med termos och bössa i ottan. 
Drömmen om att fĂ€lla en 14-taggare har aldrig varit mer levande. De förbereder sig minutiöst i olika möten (som framförallt Ă€r en anledning att dricka öl ihop), schemalĂ€gger vart de senaste Ă€lgspaningarna gjorts och vem  som tar vilket pass och nu i ottan sĂ„ smyger de alla upp, sĂ€tter pĂ„ en kanna kaffe och packar sin vĂ€ska med termos och smörgĂ„s och ger sig ut. 

Det Ă€r kul Ă€ndĂ„ att se hur lĂ„ngt vi kommit i den mentala utvecklingen pĂ„ vissa punkter men att vi inte rört oss en millimeter pĂ„ andra. 

NĂ€r man ser en hord jĂ€gare inför Ă€lgjakt sĂ„ Ă€r det som att slĂ€ppa ut en flock brunstiga tjurar pĂ„ grönbete. De Ă€r alla vĂ€nner men Ă€ven bittra tĂ€vlingsrivaler. Det Ă€r nĂ€mligen sĂ„ att hĂ€r i vĂ„ra skogar sĂ„ Ă€r det 60 mĂ€n pĂ„ en Ă€lgtjur (de fĂ„r alltsĂ„ skjuta en enda Ă€lgtjur pĂ„ ett helt Ă„r pĂ„ 1000 hektar, tĂ€nker det Ă€r bra med lite fakta för er som fasar över massmord) sĂ„ det finns bara en enda vinnare som fĂ„r sitta grensle över tjurens huvud och strĂ„la i manlighetens stjĂ€rnglans. 

Jag Ă€r uppvĂ€xt med en pappa som Ă€r jĂ€gare sĂ„ jag har varit med bĂ„de pĂ„ Ă€lgjakt, pĂ„ skjutbanor och pĂ„ Ă€lgslakt. Jag tycker det Ă€r en sjukt hĂ€rlig gemenskap. De trĂ€ffas innan, under och sedan firar man jaktlyckan med en rejĂ€l middag pĂ„ Ă€lgsteken (och en och annan grogg) sĂ„ jag tycker faktiskt det Ă€r en hĂ€rlig tradition i vĂ„rt mer och mer osociala samhĂ€lle. 

Det kommer bli svĂ„rt att digitalisera jakten och jag kan verkligen förstĂ„ hela kĂ€nslan med mötet mĂ€nniska, djur och skog nĂ€r man stĂ„r dĂ€r öga mot öga. SjĂ€lva dödandet Ă€r egentligen en minimal grej i sammanhanget (men om, om man Ă€r den som fĂ€ller tjuren sĂ„ fĂ„r man kĂ€nna sig som omrĂ„dets karlakarl (eller kvinna)  i ett helt Ă„r framöver) och det kan man vĂ€l Ă€ndĂ„ unna dem. 

Publicerat av

Jag heter Anna Nord, Jag Ă€r en 35Ă„rig 4-barnsmamma med lĂ€tt störd humor och en faiblesse för ”tĂ€nk om filosofier". Hoppas du gillar bloggen! Glöm inte prenumerera sĂ„ du inte missat nĂ„gra crazy! Vill du kontakta mig maila mig pĂ„ anna@mockidikk.se

Kommentera